Dierenleven beëindigen

Beste Byelka,

Is het mogelijk om me raad te geven ivm katten? Mijn lieve poes van 14 jaar is oud en ziek. Ik vraag mij af wanneer beeindig je hun leven en hoe is de diervriendelijkste oplossing? Ze is ziek maar niet doodziek.
En ook waar begraaf je ze?
Allemaal vragen waar de dierenarts kan op antwoorden,maar ik wil ook een sjamanistisch antwoord.

Alvast bedankt

Bernadette

Beste Bernadette

Ieder dier is verschillend. Dus een precies antwoord kan ik je niet geven. Het is altijd belangrijk om je in te leven in het dier en je eigen gevoelens, oordelen en gedachten hierover aan de kant te zetten. Laat je niet beïnvloeden door anderen wat die er van vinden.

Wanneer een dier oud is, ziek is kan het wel eens opleven door extra vitaminen. Voor een kat is er bijvoorbeeld een smakelijk pasta die hij/zij zo op kan likken. Degene die ik ken is van Nutri-plus cat van Virbac Animal Health.
Ook zijn er diverse verschillende vitaminen en mineralen die voor verschillende klachten. Weerstand verhogen, blaas en nierproblemen, artritis enz. 
Een van de merken is de Groene Os  http://www.degroeneos.nl/
Deze heeft diverse dingen voor honden, katten en paarden. Misschien zelfs nog voor meer dieren.

Het ontwikkelen van de producten van de groene os gebeurt in samenwerking met artsen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van visies afkomstig uit verschillende geneeswijzen, zoals Westerse, Chinese en Indiase geneeswijzen.De producten van De Groene Os zijn ontwikkeld vanuit een holistische visie. Dit wil zeggen dat de producten niet alleen gericht op de klacht werken maar ook op de achterliggende (fysieke en mentale) oorzaken, waardoor het dier sneller herstelt.

Wanneer een vergevorderd stadium heeft van een ziekte waarvan hij/zij niet genezen kan en na een week niet wat levendiger is.................kijk in je hart en kijk naar je dier. Meestal willen wij het dier niet laten gaan en vaak lijden dieren langer dan nodig is. Een dierenarts kan meestal heel goed inschatten in welk stadium je dier is. Of hij nog even kan leven of dat de tijd daar is gekomen om het lijden te stoppen en het dier te laten gaan.

Bedank je dier voor alles wat het samen met je heeft gedeeld. Voor bijvoorbeeld zijn vriendschap en trouw, zijn warmte, vrolijkheid, zijn onvoorwaardelijkheid. En biedt je excuses aan bijvoorbeeld voor dat je misschien niet altijd ruimte en tijd  had, niet altijd in de opperstebeste stemming was enz. Belangrijk is dat jouw gevoelens hierover en de woorden waarmee je je uitdrukt hardop of binnenin jezelf oprecht zijn.
Doe dit  nadat je uitgehuild bent. Een dier overstelpen met verdriet als hij het zelf al zo moeilijk heeft met zijn lichaam wat aan het sterven is, is extra zwaar. Ondersteun het in zijn afscheid nemen. Geef hem een rustige warme lekkere plek waar hij met rust gelaten wordt. Zo kun je hem af en toe een zachte aai geven. Want zijn lijfje is waarschijnlijk op dat moment een ballast aan het worden. Raak het zacht aan op plaatsen waar het geen pijn doet als hij/zij dat nog toestaat.
Ik ben zelf een voorstander om een wezen niet helemaal tot zijn dood te laten lijden. Ik laat de dierenarts aan huis komen. Het kost wel iets meer..... maar dat is een van de laatste dingen die je  kan doen. Thuis sterven in de eigen vertrouwde omgeving. Als je het niet aan kan zien, ga dan de ruimte uit waar de dierenarts het doet. Of draai je gezicht de andere kant op.  Je bespaart het dier een autorit waar hij/zij niet op zit te wachten. Zeker niet in deze fase. En hij/zij kan inslapen in een veilige omgeving.

Wanneer je het bij de dierenarts laat inslapen en het lichaam daar achterlaat vergeet niet dat het in de meeste gevallen in een grote container met andere dode dierenlichamen terecht komt. Zij worden in deze container opgehaald en tesamen verbrand.

Het beste voor het dier :

Je laat het lichaam nog een aantal dagen boven aarde. Dit om de ziel er aan te laten wennen dat het dood is en geen verwarring te stichten door het lichaam af te nemen. Zo heeft het alle tijd om zich los te maken van het lichaam en er afscheid van te nemen. Zoals ze dat ook doen bij mensen.
Als het warm weer is, kun je het lichaam uiteraard niet zo lang boven aarde laten. En het hangt ook van jou af hoelang jij het verdraagt. Als er andere dieren samen met dit dier leefde; laat deze dan ook afscheid nemen van dit dode lichaam. Ze begrijpen veel meer dan wij weten. Na een paar dagen kun je het lichaam begraven. Als je het binnen laat liggen zorg dat er een plastic zak onderligt voor het geval dat.....
Heb het altijd gedaan voor het geval dat.... maar het was niet nodig.

De beste plaats om het te begraven is buiten op de plaats waar het dier woonde, waar het vaak kwam. Niet een plek in een bos waar jij vaak kwam en je dier nooit.
Bezoek de plaats de dagen daarna een aantal keer. Mocht het dier in de omgeving van zijn lichaam blijven dan ziet het jou nog een paar keer.

Als je een dier de ruimte geeft om op die manier te sterven en zijn lichaam op een vertrouwde plek begraven wordt, komt het niet verward aan aan de andere kant.

Velen mensen hebben schuldgevoelens tegenover mensen en dieren die zijn overleden. Had ik maar dit..... had ik maar meer dat....had ik maar niet zus of zo....
Probeer jezelf te vergeven voor wat je jezelf verwijt. Je bent wie je bent; en je bent niet alleen het baasje van..... of de zoon of dochter van.......

Als 2 dierenogen je vragen :
"Help me?
want ik voel me niet zo fijn"
Mag je dan
terwijl je zelf voelt "dit is het einde"
egoïstisch zijn?
Als je van de arts hoort :
"Dit komt nooit meer goed"
en het dier krijgt steeds meer pijn
Mag je dan
omdat je het niet wilt missen
egoistisch zijn?

Als 2 lieve ogen zich sluiten gaan
voorgoed
en je zonder hem/haar in huis bent
met de riem in je handen
een hart vol pijn
dan probeer je jezelf te overtuigen:
"dit is het beste !
ik mocht niet egoistisch zijn.
Vele jaren was hij/zij bij ons
Elke dag was een feest.
En al die fijne jaren.....
Is hij/zij zelf niet een keer egostisch geweest"

Met dank aan alle viervoeters en gevederde die mij op mijn pad in het leven hebben vergezeld, aan die het op dit moment vergezellen en aan alle toekomstige viervoeters en gevederde die mijn pad zullen kruisen. Ik heb jullie lief.

Roy
Hier was een rode zwerfkat die kattenaids had en plots ging het wat slechter. Hij lag op een dekentje op het bureau. Hij at al een aantal jaren mee met onze eigen katten. Hij vond het fijn om op het bureau te liggen en me regelmatig aan te kijken. Hij keek en keek en sliep weer. Weken gingen voorbij. Hij alleen nog naar buiten om te plassen en kwam weer terug om te liggen. Ik ging zijn oogjes missen die me aankeken want hij sliep steeds meer en meer. Langzaam werd hij magerder en magerder. Tot hij ademhalingsproblemen kreeg, bijna niet zichtbaar.
Ik liet de dierenarts komen en die zei: dit moet je niet meer doen. Als het mijn poes was zou ik hem niet meer laten lijden. Ik heb hem in laten slapen op het bureau. Daar waar je lekker lag.
Leeg was daarna het plekje op mijn bureau. Maar ik ben blij dat ik dit voor jou heb kunnen doen.

Laura
Ik zat achter mijn computer en jij keek mij aan, indringend met jouw kattenogen. Je begon tegen mij te praten. Je wou afscheid nemen nu alles nog zo goed was tussen ons. Ik begreep het niet. Waarom? Jij was gezond, we waren samen. Maar jij bedankte mij voor alle goeds in jouw kattenleven. Ik knuffelde jou en bedankte jou voor al jouw bijzondere lieve en eigenwijze dingen.
Een half jaar later had jij kanker, je was heel mager en opgeleefd, het kon echt niet meer en heb ik je vorige vrouwtje en de dierenarts gevraagd te komen. Jij sliep in bij jouw vorige vrouwtje en mij.