Interview Puur Zijn

Siberisch Sjamanisme                             

                             Petra Giesbergen

Als je geïnteresseerd bent in Sjamanisme en je zou er meer over willen weten,

dat ben je bij Petra Giesbergen aan het goede adres. In haar dromen verscheen regelmatig een sjamaan die haar inwijdde in het sjamanisme. De  regressie- en reïncarnatie therapie opleiding die zij deed werd gevolgd door een intensieve opleiding Siberisch sjamanisme, waarvoor ze in de wieg is gelegd. Petra vertelt vol vuur over haar passie sjamanisme, de natuur en spirits die haar bijstaan.

Vanaf haar jeugd had Petra veel dromen waarin een man haar aanwijzingen gaf hoe ze iets moest doen, werken met de energie van bomen bijvoorbeeld. Als ze dit deed, dan kwam de man snel terug, deed ze er niets mee dan kon de droom nog eens komen maar daarna verscheen deze droomspirit niet meer of bleef hij voor langere perioden weg. “Als ik er dus iets mee deed, dan ontwikkelde het zich. Liet ik het rusten, om wat voor reden dan ook, dan lag het stil. Tijdens de opleiding regressie- en reïncarnatietherapie (1987) heeft zich dit verdiept. Ons huiswerkgroep van deze opleiding bestond uit zes actieve personen die regelmatig bij elkaar kwamen om op elkaar te oefenen en zo kwam ik in vroegere levens terecht. Hier kwam ik in aanraking met rituelen en healingmethoden. Tijdens een bijscholing van deze opleiding ontmoette ik Daan van Kampenhout. De workshop met hem was zeer leerzaam en herkenbaar. Ik kwam thuis. Weer via een droom werd mij gevraagd om het sjamanisme door te geven en voor zoveel mogelijk mensen goed te doen. Spirits zagen mijn kwaliteiten, ik was er in andere levens al mee bezig geweest, en ik gaf al snel les. Daarna heb ik een jaar bij Daan trainingen gevolgd en stond mijn leven in korte tijd helemaal op z’n kop. In mijn privéleven gebeurde van alles, het leek wel of ik opgeschoond werd. Een aantal zaken die niet goed voor me waren eindigde automatisch, relaties eindigden of werden verstevigd. Ik werd als assistente sjamanisme opgeleid, een serieuze aangelegenheid. Hierdoor viel mijn praktijk stil, en dat kon niet, want ik was alleen en moest ook mijn huishuur betalen e.d. Uiteindelijk ben ik verder klaargestoomd om sjamanisme door te geven aan anderen en dat hoorde erbij. Gelukkig kwam de praktijk weer op gang. Later ontmoette ik in Antwerpen een Siberische sjamaan. Zijn manier van werken herkende ik heel sterk, was heel vertrouwd. Ik heb een aantal workshops in Siberië gedaan, mijn inwijding en mijn sjamanennaam Altaiskaya Byelka (Eekhoorn die verbonden is met Altai)  en zo was deze fase afgerond”.

Het werken met sjamanisme is breed. Petra geeft individueel en in groepen les, ze geeft onder andere healings waardoor met behulp van spirits die geen fysiek lichaam hebben kennis doorgegeven wordt. Er vindt bewustzijnsverruiming plaats (zonder bewustzijnsverruimende middelen)  door allerlei soorten rituelen die worden uitgevoerd. “Een healing onderscheidt  zich van andere methoden doordat je intuïtief energie laat doorstromen. Je vraagt een spirit om energie uit de natuur of uit sjamanistische werelden, laat die het werk doen waarbij ik vaak de trommel benut. Je haalt zielendelen terug (soulretrieval), verwijdert delen die niet van iemand zelf zijn (Powerextraction), verbindt iemand terug met de Bron of verwijdert een vloek. Ik gebruik ook het sjamanistisch gebed. Dit is voor het maken van contact met de bron. Natuurlijk worden er ook veel rituelen tijdens de workshops uitgevoerd. Wat een ritueel is legt Petra uit aan de hand van een workshop/training bij sjamanistische dood. “Eerst wordt er aan de groep uitgelegd wat er gaat gebeuren. Na een vragenronde gaan we aan de slag. Ik verhoog de energie, hogere krachten worden uitgenodigd, de bron, spirit. Ik vraag om te helpen voor iedereen die aanwezig is, ten goede van de hele kring. De spirits zijn vaak krachtdieren en andere spirithelpers uit sjamanistische werelden (voorheen sjamanen), die roep je met de trommel, klanken en zang (spiritsongs die zij mij gegeven hebben). Zo vraag ik ze te komen en blijf hier net zolang mee bezig tot ik voel dat het genoeg is. Contact met de bron volgt, er gaan kanalen open bij mensen, de energieën vinden hun weg. Soms is de trommel te hard en zet ik een passend liedje op, dat geeft andere klanken met nieuwe vibraties of het komt net anders bij mensen binnen.  Ik hou steeds de energie in de groep in de gaten, als er schommelingen zijn stuur ik bij en ondersteun daar waar het nodig is”. In de tuin en in de bossen in de omgeving van het centrum zijn een aantal bijzondere energie plekken waar Petra gebruik van maakt tijdens de trainingen. De trainingen worden in het centrum gegeven. Ook vinden er workshops plaats in de Ardennen, en worden de dolmens, menhirs of de grotten bezocht.

Alle vormen van sjamanisme uit welke traditie ook, hebben een overlap van 85 % met elkaar.  Onder de sjamanen zijn ook de echte verhalenvertellers, die verhalen met een onderliggende betekenis ten gehore brengen. Alles hangt af van de kracht en het

bewustzijn van de sjamaan, hoe hij werkt met de spirits en de openheid van mensen. Siberisch sjamanisme is een traditie die erg direct werkt, krachtig en vanuit het hart, met directe kracht of met zachtheid en gebed. Het is bekend om zijn intensieve rituelen waarbij de energie je omhult en ook zelf werkzaam bent, zijn trancereizen waarbij je contact hebt met spirithelpers, sjamanistische werelden, energievelden enz, doeltreffende healingen en waarnemingen en natuurlijk het droomlichaam en bewust dromen gedurende de nacht.

Hiervoor ben je bij het Institute of Siberian Shamanism van Petra aan het goede adres.  Meer informatie over sjamanisme vind je op www.siberischsjamanisme.nl  een centrum voor mensen die vanuit de natuur zoeken naar innerlijke ontwikkeling, dichter bij zichzelf komen, hun weg terug naar huis zoeken en naar zichzelf, groei en openen, leven zoals je werkelijk bent, jezelf vrijmaken van ballast en programma’s.  En voor hen die zichzelf dienstbaar op willen stellen en sjamanisme willen gebruiken voor anderen
     
www.siberischsjamanisme.nll