Omslag Herfst en Winter voor de mens

OMSLAG HERFST & WINTER

      

De herfst was plotseling gevallen. Zomaar met een kleine korte aankondiging, voor sommige nauwelijks merkbaar. Voor de gevoelige onder ons was er een versnelde druk om de energie om te switchen naar herfstenergie. Wat disharmonie vanwege de snelheid creerde.
De bomen hebben nu bijna alle bladeren laten vallen  Over enige tijd is de winter ingetreden.

Wat betekent dat voor ons mensen? De energie die het seizoen de herfst met zich meebrengt heeft het hoofdthema LOSLATEN. Dat zal overgaan in de winter die het thema rust, overzicht en inzicht in jezelf en in je leven zal meebrengen. Wat wij (nog) niet los kunnen laten; zal in de volgende cyclus weer mee doen. Het zal in de lente naar buiten komen.

VASTHOUDEN EN LOSLATEN

Herfst

Het loslaten van de herfst heeft veel goede dingen in zich maar omvat ook enkele valkuilen.

Wanneer de boom zijn mooie bladeren kleurt en daarna loslaat schept hij ruimte voor een mooi nieuw bladerendek in de lente. Hij verdeelt zijn energie over de dingen die hij wil behouden in de winter.

Wanneer het o.k. voor ons voelt om vast te houden omdat het je goede dingen brengt kan dit in je leven dingen toevoegen. Maar wanneer we iets vast houden omdat we hopen dat het zich ten goede zal keren; houden we vast aan een hoop, iets wat we willen veranderen.

Hoeveel mensen hopen niet dat iets wat in het verleden is geweest bijv. een goede relatie met een partner of een kind; wat op het moment niet zo is dat het weer zo terug zal keren? Een normaal iets als je iemand in je hart hebt gesloten. Maar stel je voor dat de relatie op dit moment niet harmonieus is of misschien zelfs verbroken. Dan houden we vast aan wat is geweest. Zoals de relatie is geweest kan hij nooit meer zijn. Hij kan echter wel veranderen, hij hoeft niet te blijven zoals hij nu is. Maar we moeten wel loslaten zoals het was; zodat er ruimte ontstaat en deze relatie een nieuwe vorm kan krijgen. Een relatie is slechts een voorbeeld. Er zijn zoveel van dit soort dingen in ons leven.

Wanneer we het loslaatproces induiken, kunnen bepaalde dingen van hun voetstuk vallen. Door het aan te gaan met onszelf, ons verleden, ons heden kunnen we diep gaan en innerlijk groeien en verstevigen. Klaar om de winter in te gaan.

Een andere valkuil van de herfst is alles loslaten. De gevoelige mensen onder ons die extra reageren op energieën of weersomstandigheden van buitenaf; kunnen te veel loslaten. Zelfs de dingen die hun vreugde geven in het leven. En achteraf spijt hebben dat ze op een bepaalde manier hebben gehandeld om dit loslaten te bevorderen.

RUST EN OVERZICHT

Winter

In de winter is er de energie van rust, terugtrekken en overzicht. Wanneer we in rust zakken en terugtrekken naar onszelf kunnen we te maken krijgen met een aantal dingen.

In het gunstigste geval trekken we ons terug, we zijn wat meer thuis en er ontstaat overzicht wat we met ons leven willen. Wat we de volgende cyclus verder willen in ons leven en wat we willen laten groeien (lente).

De valkuilen van de winter is zakken in een soort gelatenheid. We brengen onze tijd alleen door bij t.v. of zoiets dergelijks wat ons niet helder houdt voor het overzicht in de winter. Of we komen in een dip of sleur terecht.

Wanneer we de t.v. kunnen doceren en het gebruiken voor een ontspanning, bewustzijnsverruiming (bijv. hoe leven anderen) of een inzicht krijgen na een film kan dit ons dienen.

De winter is een mooi seizoen waarbij we het contact met onszelf kunnen verstevigen, vertrouwen hebben dat wij het heft in eigen handen kunnen nemen als we de barrières die er op zitten doorbreken.

In de winter hebben we ook te maken met de feestdagen Kerstmis en Oud en Nieuw.

Op deze dagen (naast onze verjaardag) is het vlies naar de andere wereld (zeker de wereld van de toekomst) dun. Het vraagt een alertheid om deze dagen te doen wat we graag doen en onze emoties en gedachten zo positief mogelijk te houden. Alles wat we doen, handelen, denken en voelen plopt erg gemakkelijk in de wereld van de toekomst en komt het volgende jaar vanuit de wereld van de toekomst naar de aarde in jouw leven.
Hoe te handelen? Zorg dat je met de kerstdagen en als het kan ook de week er voor en er na; dingen doet die je graag zou willen hebben in leven. Sommige vinden het heerlijk om met de Kerst samen te zijn met gezin, familie of goede vrienden. Anderen ervaren het als een verplichting. Voor degene die het ervaren als een verplichting is het misschien het beste om iets anders te doen of die week met vakantie te gaan. Als je dat voor jouw gevoel niet kan/wil is het goed om delen van de dag dingen te doen die je leuk en/of belangrijk vindt in je leven.

Geloof in jezelf! Jij bent de enige die kan zorgen dat je leven is zoals jij het graag wilt. Iemand anders kan nooit zo goed voor je zorgen als jij dat zelf kan.

En voor je het weet is het weer Kerstmis, zijn we weer een jaartje verder.
Hou op met uitstellen en ga het doen.
Schud jezelf door elkaar als je weer excuses hebt om het niet te doen. Het bekende excuus : “ja volgende maand want nu is het druk”, volgende maand is er weer wel iets anders. Al begin je maar met kleine dingen, een avond in de maand.

Neem je leven in handen en hou jezelf in de gaten.